Ohyra/sjukdomar

Sorgmygg?

2019-09-25 12:58 #0 av: sp0ngeb0b

Är rädd att jag kanske fått någon form av flygande ohyra. Har haft trips ett tag men inte sett nåt bajs på en tid nu och har pågående behandling med neemolja+såpa. Men den senaste veckan typ har jag sett små flugor eller vad det nu är, både runt växterna och på andra ställen (bor dock i en etta så allt är i samma rum). Inte många utan bara en åt gången typ. Har bara tänkt att det är bananflugor eller något men så igår läste jag någonstans att om de flyger "hackigt" kan det vara sorgmygg, så idag tittade jag på den och tyckte att den flög hackigt. Kan det vara tripsen eller är det något annat? Ska jag fortsätta spraya med neem+såpa bara eller bör jag prova något annat? Har inte sett så mycket skador på växterna utom det som tripsen orsakat, och så torra bruna toppar på en av mina calatheor.

Anmäl
2019-09-26 10:56 #1 av: Lillräkanf

Sorgmyggor kan man få med Vilken växt som helst när man köper hem dem. De lägger sina ägg i fuktig jord. De gör ingen skada så länge växterna är vuxna så att säga, har man små små bebis växter kan det skada dem eftersom larverna äter på rötterna.. Så mitt tips är att låta jorden på alla dina växter torka ut ordentligt och sedan vattna mycket lite, så borde vara borta sen.
Om inte det funkar eller om du som jag har växter som inte tål uttårkning, köp nemabloom.
Det är nematoder som aktivt söker upp äggen och äter upp dem :) lycka till

Anmäl
2019-09-26 17:33 #2 av: sp0ngeb0b

Tack för svar. Har några calatheor och alocasior som vill ha fuktigt och de är ju gnälliga så vet inte om jag vågar låta dem torka ut. Har en del sticklingar också så blir gärna av med dem, om det nu är sorgmygg! Men har bara sett en fluga/mygga åt gången, så osäker på om där finns fler. Men det är väl så det börjar kanske.

Anmäl
2019-09-27 09:36 #3 av: Lillräkanf

Ja, och de blir bara fler och fler. Jag köpte nemabloom från wexthuset :)

https://www.wexthuset.com/tradgardsskotsel-underhall/ohyra-skadegorare/biologisk-bekampning/nema-blom-mot-sorgmyggor-1?gclid=Cj0KCQjw5rbsBRCFARIsAGEYRwdurJNM-kK5Hw0u68loMktfaP7uRydbxhha8fnfhXh2-CehEeYlFfcaAuX_EALw_wcB

Anmäl
2019-10-04 01:01 #4 av: Kimda

Sorgmyggor: Sätt ut skålar med vatten + diskmedel.
Se till så att ytan är bubblig. En vattenfylld sprejflaska kan fixa bubblor.
Jag tycker att de fastnar bättre med, än utan, bubblor.

"Bananflugor": Se till att ta bort dålig frukt som ligger framme. Töm kompostpåsen ofta. Alterativt se till att kompostpåsen är täckt, så att flugorna inte kan komma dit och föröka sig.

Anmäl
2019-10-19 21:04 #5 av: Pyttelite

Hur har det gått har du fått hem och provat nemabloom nu?

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.