Krukväxter

Monstera deliciosa stickling

2019-06-12 14:12 #0 av: Sattyg

Jag skulle vilja ta en stickling på min monstera men på alla ”gör så här sidor” står det att man klippa av växten nedanför en luftrot och sen sätta den i vatten. Men min växt har inga luftrötter, är det kört då eller finns det nåt annat sätt?

Anmäl
2019-06-12 16:50 #1 av: Sindri

Sticklingar tar man precis nedanför ett blad. Man tar bort ett par blad på sticklingen, det är där rötter kan växa ut.
Om du vill att moderplantan skall leva vidare så skär (observera skär - klipp inte) av sticklingen precis ovanför ett blad. Det bör finnas minst tre blad på sticklingen. Skär sedan bort stammen precis nedanför understa bladet. Ta bort det bladet och gärna ett till om du kan göra så lång stickling.
Sätt sticklingen i vatten så att båda ställen där det suttit blad står i vatten. Och håll tummarna!

Anmäl
2019-06-12 18:37 #2 av: Pyttelite

Ett annat sätt är att göra luftavläggare.

I exemplet nedan används en sticklingsglob med det fungerar även att använda en plastpåse istället som man fyller med vitmossa.

https://www.wexthuset.com/fakta-och-rad/om-odling-och-skotsel-av-tradgard-och-vaxter/om-frosadd-och-forokning-av-vaxter/foroka-vaxter-med-avlaggare

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2019-06-19 10:25 #3 av: Monsteran

Det är bra om det finns en luftrot, men inget måste. Det viktiga är att man inte klipper stammen för nära bladet - då kan sticklingen inte utveckla rötter. Om du scrollar lite längre ner här så finns det en bra bild som visar vart kan ska klippa: https://www.plantbyran.se/blog/skotsel-monstera/

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.