Ohyra/sjukdomar

Ullöss på orkidé

2018-04-29 04:00 #0 av: teafredriksson

Upptäckte ullöss på min Phalaenopsis Singolo nu då jag höll på att plantera om en del orkidéer.
Jag hittade bara två djur och det på bild var det största av dem, samt pyttelite blanka små droppar uppe på stängeln, men den for direkt i soporna.

Jag har gått igenom alla mina andra orkidéer utan att hitta djur, men på en var det lite gegg samt något som på väldigt nära håll kunde se ut som ludd, väldigt lite men ändå så att det fanns där.

Jag har torkat av alla växter med vatten och diskmedelsblandning, både på bladen och stänglarna.
Den som såg ut att ha något som kunde höra till ullössen på sig sprayade jag med blandningen.

Jag har även ställt de utspritt så de inte tar i varandra, samt torkat noga i fönstret de stod i.
Jag ställde inte tillbaka de i fönstret, utan de står på andra platser runt om i lägenheten.

Min fråga är nu; Hur går jag vidare? Är ny med det här med orkidéer, och det är första gången någonsin jag har haft ohyra på växter.

Anmäl
2018-04-29 11:04 #1 av: Pyttelite

Ohyra är ett elände speciellt när de hotar en hel krukväxtsamling. Har man många växter kommer det förr eller senare att hända så det bästa tipset är att lära sig mer och vara observant.

Källorna till angrepp är många och det är svårt att alla gånger förutse. 

En källa är när man köper nytt. Det kan vara bra att ha den nya växten i karantän ett tag om man är orolig. Om växten av någon anledning redan är försvagad t ex övervattnad eller uttorkad så har ohyran lättare att få fäste.

Jag tycker att du angripet på rätt sätt. Det tar emot att behöva slänga en förövrigt frisk växt men det kan bli dyrare att ha dom kvar.

När det gäller bekämpningsmedel är det många gånger nyttigare att slänga växten än att bespruta med en massa kemisk preparat.

Det medel som oftast rekommenderas är Provado och det finns både i form av "giftpinnar" och i flytande form.

Det är viktigt att läsa igenom bruksanvisningen för vissa blommor tål inte medlet alls. Sedan är det ju bra att veta hur man ska dosera. 

Provado ska endast användas till prydnadsväxter och inte till växter som går att äta. Använd inte till växter som kan ätas av människor eller djur.

Själv har jag använt pinnarna när jag haft många krukväxter på gång medans jag numera inte har så många krukor eller angrepp. Om de kommer blir det ofta såpvatten som praktiseras eller också blir det karantän eller soppåsen.

Senaste lössanfallet ledde till att jag "sprutade" ihjäl en känslig doftpelargon med såplösning men det är sån´t som händer.

Lössen kan även sprida sig till rotsystemet och kan göra stor skada där så det kan vara bra att övervaka även rotsystemet. Nu har ju orkidéer en massa rötter både ovan och under jord så det är förhoppningsvis enklare att hålla koll.

Under bokrean i år fanns Maj-Lis Pettersson - Skydda Dina växter med. En bra och översiktlig bok som beskriver vilka avhjälpande åtgärder man bör göra  om man får angrepp.

Däremot säger den inte mer än vad du nu gjort när det gäller ullöss. I vissa rekommendationer står att det inte alltid räcker med såpvatten och att man måste upprepa behandlingen.

Första steget är att observera och hitta och nu har du ögonen med dig så jag hoppas att det är tillräckligt för den här gången.

Lycka till med bekämpningen av bestarna!

https://www.adlibris.com/se/bok/skydda-dina-krukvaxter-9789185465750

http://www.bayergarden.se/Produkter/p/Provado-Care

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-04-29 12:48 #2 av: teafredriksson

#1 Jag ska kolla upp Provadopinnarna!
Har läst en del "recept" där man ska blanda i sprit i diskmedelsblandningen, men känner att jag vill se hur det går först.

Jag har inget fullt angrepp, om man kan säga så, så jag bara sett de två enda på singolon, så jag kommer nog testa med att torka av med såpavatten under en period samtidigt som jag håller de separerade.

Jag har tyvärr varit väldigt dålig med karantän för nya orkidéer, då jag inte ens har tänkt på möjligheten för angrepp, så alla har i princip stått uppe i varandra.
Tur att jag höll på att plantera om så jag såg det!

Jag hade troligen sett de ganska snart ändå, då de var på den nya stängeln som jag höll koll på.

Många ställen när man läser och ser bilder så syns det som vit gegga, eller ulligt på växten, men själv har jag inte sett något så "allvarligt" på nån av mina.
Planterade om tre andra förutom singolon, och alla hade fräscha rötter utan något som helst på.
Singolon hade för övrigt extremt fräscha rötter, blev nästan lite till mig då jag såg dom Gapskrattar så kändes lite surt att slänga då den var i så bra skick, samt en av mina dyraste Ledsen

Anmäl
2018-04-29 12:54 #3 av: Pyttelite

Tror att det kommer gå finnemang men mycket tråkigt att du miste Singolon.

Du kan ju ha fått besök av någon annan typ av ohyra som inte är lika illa som ullöss också. Din metod brukar funka till de flesta angrepp så du har grundat för ett lyckat resultat.

T-sprit brukar rekommenderas också men jag håller helt med dig om att det känns lite väl tufft för växten.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-04-29 13:05 #4 av: teafredriksson

#3 Bilder på ullöss är dock väldigt lika de jag såg på växten, samt att det fanns lite blankt klibb, nästan som kåda, som jag läste hörde till dom.

Finns det något som kan vara så likt ullöss?

En ny Singolo kommer nog att få följa med hem någon gång, men inte direkt. Det blir nog att vänta med nya inköp över huvud taget tills jag fått ordning på det här.

Dyker det upp fler "vuxna" löss även efter såpavattenskuren och eventuella provadopinnar så kommer sprit få komma med hem!

Anmäl
2018-04-29 13:25 #5 av: GuineaGirl

#0 Om orkidén med ullössen stod i närheten av andra orkidéer, så finns det en risk för att ohyran har spridit sig till dem med även om det inte har visat sig ännu.

För att vara på den säkra sidan kan man därför köpa hem provado care, ett slags giftpinnar som är verksamma mot ullöss (som #1 tidigare nämnt). Därefter blandar man till en så kallad provadodrink. (Googla gärna på ordet provadodrink, då det finns en del skrivet i frågan på olika orkidéforum.) Det går till så att man löser upp ca tre till fyra provadopinnar i drygt en liter rumstempererat vatten. Därefter antingen vattnar man samtliga orkidéer med blandningen, eller låter dem stå och dra i blandningen ett tag. Själv skulle jag nog hellre vattna, än att låta potentiellt friska och smittade växter stå och dra i samma blandning, men det finns olika bud. Behandlingen måste upprepas, och här har jag hört allt ifrån totalt två till sex gånger (eller ännu längre om ullöss fortsätter att dyka upp), med någon veckas mellanrum mellan varje tillfälle. Behandlingen av orkidéer med provado care skiljer sig således ifrån hur man behandlar växter som är planterade i blomjord, där man sticker ner giftpinnarna i jorden och vattnar enligt instruktion på förpackningen.

Jag valde själv nyligen att slänga min nyinköpta phal med ullöss eller sköldlöss och har därför inte testat att behandla en orkidé med provado. Jag har däremot behandlat andra krukväxter med provado care, även i förebyggande syfte.

Provado care innehåller växtnäring så man ska inte ge annan näring samtidigt.

Anmäl
2018-04-29 13:44 #6 av: Pyttelite

#5 Bra kompletterande råd. Tidigare fanns det även Provado  i flytande/spray-form - vet inte om produkten finns krav.

#4 När det gäller klibbiga vätska på bladen behöver det inte innebära tecken på angrepp.

Ofta utandas växterna överflödigt glukos som ser ut som små vattendroppar på bladen och det är snarare ett friskhetstecken än ett tecken på sjukdom.

Man kan ta bort glukosen med en fuktig trasa så att det inte lockar till sig andra angrepp.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-04-29 13:55 #7 av: teafredriksson

#5 Ska prova det med provadodrinken!
Alla mina orkidéer stod ju tyvärr alldeles upp i varandra, så det är en stor risk att det kan har förts över, tyvärr :(

#6 Ahaa, det visste jag inte! Jag torkade i alla fall bort det då jag torkade genom alla inatt!

Förresten hörrni. Borde jag använda grön- eller gulsåpa i vatten, eller kan jag använda diskmedel (yes) som jag gjorde inatt?
Jag använde det jag hade hemma, då det var mitt i natten och jag inte kunde åka och handla, och jag ville inte bara låta det stå.

Anmäl
2018-04-29 14:15 #8 av: Pyttelite

Det är ingen skillnad på grön och gul såpa längre och den luktar inte lika gott heller som förr.
Jag använder yes eller motsvarande.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-04-29 14:25 #9 av: teafredriksson

#8 Okej, då kör jag på det så behöver jag inte köpa nåt nytt!

Anmäl
2018-10-16 16:50 #10 av: Sjuttan

Trots gammal tråd vill jag gärna ställa en undring.
På orkidéer har jag fått ett "vitt ludd" men ser lite dåligt så har inte kunnat se några "djur". Det måste väl ändå vara ullöss om jag förstår den här tråden rätt?
Hade smittat min Clivia, blev förskräckt, hittade någon insektsspray och gav den en omgång! Den var nära att dö - verkar nu kunna klara dig.
Ska försöka få tag på Provado, vill minnas stt de är rätt dyra.

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting". Oscar Wilde.
Anmäl
2018-10-18 23:43 #11 av: teafredriksson

#10 Detta var det enda jag har haft av ullöss, då mina inte kom tillbaka eller så efter behandlingen, så jag har inte så mycket kunskap om det.

Men som jag uppfattat det och sett på bilder, så är det vanligt att det blir en "klump" av vitt ludd/gegg när man pratar om ullöss. Även lite svårt att säga utan bild på hur ditt ser ut. När det väl är massa ludd så kanske det är svårare att se enstaka djur. Mina hann aldrig så långt som att bilda luddet, så jag såg enbart djuret.

Provadopinnarna tyckte jag personligen inte var så dyra, tror mina kostade 150kr eller så.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.