2018-02-24 11:12 #0 av: Pyttelite

När man inte bara använder vanlig jord

Perlite och Vermiculite

Jag har kollat runt lite vad som kan vara bra att använda när man gör olika jordblandningar.

Speciellt då jag läste på om växtterrarier så fanns det lite olika tips på material som har olika syften.

Det finns en del material som är bra för vattenodling och det finns andra som fungerar fint att blandas upp med vanlig jord.

Det är vulkaniska material som pimpsten, vermikulit och perlite men även kokosfiber som håller fukten väldigt länge.

Materialen är PH-neutrala och rena från både skadedjur och ogräsfröer.

Det är substrat som man kan använda vid vattenodling men även då man sår eller sätter sticklingar. 

Den stora fördelen är att dessa material magasinerar fukt samtidigt som de är porösa och ger god luftväxling och de innehåller heller inga extra näringsämnen och är mer eller mindre sterila.

Perlite

Perlite är ett vulkaniskt material som har upphettats till över 800 grader. Då expanderar materialet upp till 20 gånger sin storlek ungefär som popcorn. Perlite fungerar bra när man ska rota sticklingar. Det kan blandas upp med såjord, torv eller kokosjord ungefär 50-50. Produkten är mycket lätt och säljs litervis.

Vermikulit

Vermikulit används inom många områden och då kanske främst för värmeisolering i skorstenar. I trädgårdssammanhang står produkten för att ventilera jorden samtidigt som den då håller och avger fukt på ett lämpligt sätt. Även här används materialet som jordförbättring och fungerar bra i blandningar för sticklingar och frösådd. Produkten är mycket lätt och säljs litervis.

Kokosjord

Kokosjorden är en produkt från nermalda kokosnötter. Till en början innehöll produkten en hel del natrium vilket då påverkar växternas möjlighet att ta upp vissa näringsämnen. Idag produceras kokosjorden på ett bättre sätt så salthalten är numera likvärdig  med andra produkter. Kokosjorden kan hålla vatten upp till 10 gånger sin vikt. Kokosjord säljs i kompakt form så man får tillsätta vatten för att få fram en fungerande jord. Finns att köpa på IKEA men även ICA och Claes Ohlson har en liknande produkt.

Pimsten

Detta är ett poröst vulkaniskt material som fungerar bra som dränering. Det finns i olika storlekar och färger och säljs oftast litervis. Finns att köpa på IKEA och används vid hydroponisk odling.

Funkar det bra?

Vill man använda sterila material eller material som fungerar bra som dränering eller fukthållande så är dessa produkter mycket bra.

Inga av dom innehåller några näringsämnen så det får man tillsätta efter hand.

Kokosjorden har en stor fördel att man alltid har den hemma oavsett årstid och den blir inte heller gammal eller dålig på samma sätt som vanlig plantjord.

Här är några exempel på försäljningsställen:

http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/20287100/

http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/00317650/

http://weibulls.com/produkter/perlite-/685085.0.838808.0p

http://www.nelsongarden.se/swe/sek/p/torvbriketter--substrat_230/vermiculite-3-l_7124