2018-03-01 12:45 #0 av: Pyttelite

Ni kanske minns att jag berättade och visade bilder från ett växtterrarium som jag höll på att starta upp; Ett växtterrarium växer fram.

Vad har hänt sen sist?

Växtterrarie från ovan

Faktiskt så är det så att alla växter har överlevt och dessutom växt till sig lite grand. 

Den rosa varianten som hade små blomställningar i bladtopparna när den planterades har fortfarande inte vuxit så mycket men de anda två tävlar om att nå toppen.

I vardagslag så sitter det alltid på en kork på toppen och jag roterar burken varje dag så att imbildningen ska ske på fler än ett ställe.

Inte mycket vatten

Jag har aldrig riktigt vattnat i flaskan. Det enda tillförda vatten är någon dusch i samband med att jag tillförde lite andra växter. Det ser inte ut som att det behöver vattnas med tanke på att det varje dag blir rejält fuktigt på insidan glaset. Orsaken är naturligtvis temperaturskillnader. Burken står i ett fönster mot en balkong utan någon värme inunder.

De har blivit fler!

Växtterrarie från sidan

Ja, både antalet terrarier och inneboende växter har vuxit till sig till mina näras förskräckelse.

Just i denna ursprungsburk har jag stoppat ner några skott av en obestämd suckulent och några blad från Lyktranka (Ceropegia linearis ssp.woodii). 

Jag hittade en miniväxt som såg ut som en tät gräsmatta så en tova av den har också fått flytta in.

Är det kul?

Jag kan verkligen rekommendera detta som hobby nu när det verkar som om jag fått igång ekosystemet. 

Visst har jag sneglat på några damejeanner men turligt nog såldes dom innan jag hann. Fördelen med mina glasburkar är att det är relativt lätt att fixa och dona i krukan.

En damejeanne har en mycket smal öppning så det är bökigare att få ner både växter och material i en sådan flaska men med lite träning så ... 

Vad är nästa steg?

Jag tror att jag behöver läsa på hur jag ska beskära plantorna i burkarna. Förr eller senare kommer de att bli för stora och jag tror att lösning kommer att bli att regelbundet beskära så att jag får en fin balans i krukan.

Redan nu har jag sett att det är bra att köra typ gyllene snittet när det gäller plantering. Några högre växter i bakgrunden som balanseras upp med några lägre i förgrunden.

Har man allt i burk går det ju alltid att se från alla håll bara man roterar burken lite då och då.