Orkidéer

Andra orkidéer?

2018-01-31 21:32 #0 av: Lamina

Hej! Har tidigare inte varit något stort fan av växter. Men det senaste året har jag börjat snegla lite mer på våra gröna vänner. Dock har det mest bara blivit lite enklare växter som garderobsblomma och fetknopp.

Men för en månad sen bestämde jag mig för att skaffa orkidé. Skulle dock inte ha gamla vanliga tråkiga brudorkidéer tänkte jag. Det har ju alla. Det finns ju massor av olika orkidéer där ute, något roligt och riktigt fint borde jag ju kunna hitta! Men efter en månads letande i olika blomsteraffärer är det bara dessa 3 jag kommit hem med...

Min fråga alltså vad finns det egentligen för intressanta orkidéer där ute? Hur får man tag på dom? Hjälp?

Anmäl
2018-01-31 21:41 #1 av: Grace2009

Men brudorkidéerna är ju så vackra och finns i så ,många fina färger och mönster!

IKEA har några olika andra sorter vet jag, och Plantagen har dendrobium förutom brudorkidéer.

Anmäl
2018-01-31 21:43 #2 av: Kirnzy

Dendrobium-orkidéer är lite annorlunda från vanliga orkidéer och inte så svåra att på tag på, finna i många blomsteraffärer. Har själv några, tycker de är lite svårare än vanliga men inte omöjliga :)

(#1 hann visst före..:))

Anmäl
2018-01-31 21:45 #3 av: Pyttelite

Jag tycker att dina orkidéer ser fina ut men jag förstår ditt problem. Brudorkidé massproduceras - det är svårt att förstå i hur stora mängder som kommer ut på marknaden varje månad och de finns ju numera året om.

För att få tag på mer udda varianter så beror det lite först på var du bor. Typ vilket län i alla fall. Där jag bor är oftast garden center som Plantagen  ett sämre alternativ - kolla om det inte finns någon mer specialinriktad blomsterhandel i din närhet. Antingen en ren blomsteraffär som säkert kan ta hem åt dig eller ett mer välsorterat garden center med specialintresse.

Sen kan man också köpa via postorder men just nu är det förmodligen inte lika lämpligt. Brudorkidéer är ju väldigt billiga man kan få ett litet exemplar från 50-lappen och uppåt. De övriga sorterna brukar vara betydligt dyrare och inte alltid så lättodlade.

Kolla upp i närområdet och gör "hembesök" utbudet brukar variera ganska stort månad för månad. Plugga på lite så att du vet vad du vill ha. Det hjälper också till!

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-01-31 21:48 #4 av: Lillyrod

Iallafall här brukar Blomsterlandet ha lite olika sorters orkidéer hemma. 


Anmäl
2018-01-31 21:53 #5 av: Sarafiaklara

Plantagen har ju orkidévecka just nu och har fått in jätteläckra orkidéer som är planterade med mossa runt.

Anmäl
2018-01-31 21:55 #6 av: Pyttelite

#1 Jag ser att du bor i Norrköping om du har vägarna förbi till Linköping någon gång har du både Blomstertorget i Ullstämma och Linköpings Trädgårdshandel mitt i stan vid Trädgårdsföreningen (Pyramiden) att botanisera i.

Kanske dom har något som kan locka ditt intresse eller att de kan hjälpa dig om du vet vad du vill ha.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-01-31 22:00 #7 av: Lamina

#1 och #2 Jo, har kollat på dessa. Har mina funderingar på att köpa, men är inte heeelt hundra på om jag verkligen gillar dom. Funderar

Att IKEA hade andra sorter visste jag inte. Kanske skulle kolla där.

#3 Precis! Plantagen var en stor besvikelse. Men även mindre blomsteraffärer i området tycks liksom bara ha brudorkidéer. Har kollat in varenda affär jag hittat. Jag snubblade över något riktigt intressanta orkidéer i en liten blomsteraffär utanför Stockholm. Den ena kallade dom "doftorkidé". Den andra såg ut som en brudorkidé fast typ större, maffigare, lite liknande en köttätande planta med såndär skål och med bara en (eller kanske några få?) blomma/or. Men dom var svinigt dyra och jag hade inga pengar just då. Och personalen var inte det monsta hjälpsam med vad det egentligen var för något. Eller så förstod dom bara inte vad jag ville...

Jag bor i Norrköping. Kanske bara är dåligt utbud här. Funderar på om man skulle åka till Sthlm och titta. Vill minnas att dom hade en del intressanta växter på någon affär i MoS, kanske har dom några annorlunda orkidéer där också. 

Anmäl
2018-01-31 22:02 #8 av: Lamina

#4 Tack! Kanske ska kolla där istället.

#5 Har dom? Kanske skulle göra ett till besök där då.

#6 Jättebra tips! Ska definitivt kolla in det! :)

Anmäl
2018-01-31 22:11 #9 av: Pyttelite

Kolla Blomsterlandet de brukar också ha kolla även på Ingelsta, Risängen eller på Tornby i Linköping.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-01-31 22:18 #10 av: Sarafiaklara

#8 Ja jag tror de har 3 för 2 men förhoppningsvis kanske det innebär att de tagit innpgra roliga sorter. Annars håller jag med om att Plantagen kan vara en besvikelse.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.