2017-12-11 20:12 #0 av: Pyttelite

Andra ljuset tänt! Nu har vi också avverkat en ny milstolpe i Julmånaden December.

Veckans krukväxt : Julros - Helleborus Niger

  • Användning

Julrosorna är en av få blommor som funkar lika bra utomhus såväl som inomhus så här års. Ja, egentligen sticker dom väl upp lite olika beroende på var man bor i landet. 

Min erfarenhet är att Julrosen är en exklusiv blomma. Om inte annat för att den faktiskt blommar när det är ganska kyligt ute till och med när marken är täckt av snö.

Blomman var tidigare ganska dyr att köpa och relativt sällsynt under julen. Idag finns den i massor hos de stora trädgårdshandlarna.

Färgen varierar från kritvit, lime, gul, rosa, persika, röd, svagt lila till mer eller mindre helt  mörka varianter nästan svarta.

Storleken på blommorna är varierande men det finns nästan alltid fem färgade hylleblad som lätt kan misstolkas som kronblad.

Växten förekommer som solitär eller i Julgrupper och den ger mig en tidig aning om vår även om den nästan är en blommande vinterväxt.

Bladen är läderartade och vintergröna till bruna och skyddar växten från kyla under vintern. 

  •  Historia

Växten är mycket gammal och den finns beskriven redan under romartiden. I Sverige finns den beskriven i medeltida skrifter.

Namnet Helleborus kan översättas till "växten som dödar när den äts" vilket i sig då antyder att den är giftig. 

Julrosen har haft användningsområde  som medicinalväxt.  Man har både tillverkat  lus- och maskmedel av den men den har även funkat som råttgift. 

Julrosen är naturligtvis inte en ros utan är också en avlägsen släkting till ranunkelväxterna dit smörblommorna och kabbelekan hör.

Växten är en gammal kulturväxt som har många historier knutna till sig. Selma Lagerlöf porträtterade växten i boken Legenden om Julrosorna.

Kanske du har en egen historia att berätta?

Julrosen är annars en europeisk växt som vuxit i bergsområden från England i väster ner till Turkiet i öster. 

  • Skötsel 

Julrosen är en perenn och kan planteras ut i trädgården när frosten försvinner. Visst är växten relativt frosthärdig men bara då den fått utveckla sig på friland. Bor den inne under julen klarar den inte av att gå ut direkt i ett frostigt klimat.

Växten behöver inte mycket vatten men ska hållas lätt fuktig och håller längre om den får stå i ett svalt och ljust rum. Den gillar också kalk- och mullrik jord.

Dagenshybridrosor är lättskötta och utomhus är de också enkla att föröka. Efter befruktningen startar nedbrytningen av färgämnena i hyllebladen och växten får en grönaktig ton av klorofyll.

  • Varning

Julrosen innehåller protoanemonin som kan orsaka hudirritationer, så var försiktig när du hanterar rosen.  Växten smakar så illa att det är svårt att få i sig den i större mängder i alla fall om man är människa.

Växten är giftig för både hund och katt och kan ge upphov till diarréer, magsmärtor och ökad salivering.

Källa: Plantagen, Odla.nu,  Wikipedia, Blomsterlandet, ASPCA - Toxic and Non-Toxic Plants, http://www.julrosor.se/default.htm