Annons:
Etikettveckans-krukväxt
Läst 1003 ggr
Pyttelite
12/11/17, 8:12 PM

Veckans Krukväxt December 2017 - Julros

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Andra ljuset tänt! Nu har vi också avverkat en ny milstolpe i Julmånaden December.

Veckans krukväxt : Julros - Helleborus Niger
  • Användning

Julrosorna är en av få blommor som funkar lika bra utomhus såväl som inomhus så här års. Ja, egentligen sticker dom väl upp lite olika beroende på var man bor i landet. 

Min erfarenhet är att Julrosen är en exklusiv blomma. Om inte annat för att den faktiskt blommar när det är ganska kyligt ute till och med när marken är täckt av snö.

Blomman var tidigare ganska dyr att köpa och relativt sällsynt under julen. Idag finns den i massor hos de stora trädgårdshandlarna.

Färgen varierar från kritvit, lime, gul, rosa, persika, röd, svagt lila till mer eller mindre helt  mörka varianter nästan svarta.

Storleken på blommorna är varierande men det finns nästan alltid fem färgade hylleblad som lätt kan misstolkas som kronblad.

Växten förekommer som solitär eller i Julgrupper och den ger mig en tidig aning om vår även om den nästan är en blommande vinterväxt.

Bladen är läderartade och vintergröna till bruna och skyddar växten från kyla under vintern. 

  •  Historia

Växten är mycket gammal och den finns beskriven redan under romartiden. I Sverige finns den beskriven i medeltida skrifter.

Namnet Helleborus kan översättas till "växten som dödar när den äts" vilket i sig då antyder att den är giftig. 

Julrosen har haft användningsområde  som medicinalväxt.  Man har både tillverkat  lus- och maskmedel av den men den har även funkat som råttgift. 

Julrosen är naturligtvis inte en ros utan är också en avlägsen släkting till ranunkelväxterna dit smörblommorna och kabbelekan hör.

Växten är en gammal kulturväxt som har många historier knutna till sig. Selma Lagerlöf porträtterade växten i boken Legenden om Julrosorna.

Kanske du har en egen historia att berätta?

Julrosen är annars en europeisk växt som vuxit i bergsområden från England i väster ner till Turkiet i öster. 

  • Skötsel 

Julrosen är en perenn och kan planteras ut i trädgården när frosten försvinner. Visst är växten relativt frosthärdig men bara då den fått utveckla sig på friland. Bor den inne under julen klarar den inte av att gå ut direkt i ett frostigt klimat.

Växten behöver inte mycket vatten men ska hållas lätt fuktig och håller längre om den får stå i ett svalt och ljust rum. Den gillar också kalk- och mullrik jord.

Dagenshybridrosor är lättskötta och utomhus är de också enkla att föröka. Efter befruktningen startar nedbrytningen av färgämnena i hyllebladen och växten får en grönaktig ton av klorofyll.

  • Varning

Julrosen innehåller protoanemonin som kan orsaka hudirritationer, så var försiktig när du hanterar rosen.  Växten smakar så illa att det är svårt att få i sig den i större mängder i alla fall om man är människa.

Växten är giftig för både hund och katt och kan ge upphov till diarréer, magsmärtor och ökad salivering.

_Källa: Plantagen, Odla.nu,  Wikipedia, Blomsterlandet, ASPCA - Toxic and Non-Toxic Plants, http://www.julrosor.se/default.htm_


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


  • Redigerat 3/27/22, 10:49 AM av Pyttelite
Annons:
Pyttelite
12/13/20, 7:43 PM
#1

Nu finns det julrosor ute att köpa i affärerna - garnisonen köpt några, och i så fall vilken färg?


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Pyttelite
12/18/20, 5:43 PM
#2

Här information från blomsterfrämjandet.

.Frillesås Handelsträdgård utanför Varberg levererar växter av hög kvalitet och inför jul har de som en av få svenska trädgårdsmästare julros i sortimentet.

Julrosen är en perenn växt och den kan användas både ute och inne.

+Magnus Nilsson är trädgårdsmästare på Frillesås Handelsträdgård och han är både stolt och glad över att de har julrosen i sortimentet.*

https://www.blomsterframjandet.se/svenskodlad-julros-vackraste-vaxten-for-entren/


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


  • Redigerat 12/18/20, 5:43 PM av Pyttelite
R
12/19/20, 2:22 PM
#3

Värt att nämna är att julrosor också är giftiga för vilda djur, och att sådana inte alltid undviker giftiga växter så säkert som man skulle kunna tro. Exempelvis kan rådjur mycket väl äta julrosor, och bli rejält dåliga efteråt. Det är ju så frestande när de äntligen hittar färska blad och knoppar mitt i den kärva vintern. Man bör nog inte plantera julrosor precis i skogskanten med andra ord.

Olle

Pyttelite
12/19/20, 2:38 PM
#4

#3: Fast julrosor växer faktiskt vilt eller förvildade på sina ställen.

Tror att det är minimal fara den är giftig men inte dödligt giftig och troligen smakar den illa även för ett rådjur.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Caeli
3/20/22, 10:01 PM
#5

Planterade ut en julros för x antal år sedan (har glömt exakt när). Den försvann ganska fort men lyckades tydligen ändå fröa av sig för det kom flera små plantor runtomkring och i år har tre av dem blommat med varsin blomma. Den ena växer inklämd vid en stentrappa. En plats som verkar uppskattas mera än platsen som jag erbjöd i rabatten… 🙄

Pyttelite
3/20/22, 10:07 PM
#6

#5: Typiskt otacksamma växter 😬

Jag utgår ifrån att trappan är en fin plats med mycket värme året om och sällan några rotblötor.

Man kan se samma fenomen ute i det fria när man har självsådda träd som t ex ek.

Det är inte sällan man ser en sten som har blivit inkorporerad med trädet.

Roligt att du fick några plantor även om de kanske inte var på den för dig bästa platsen.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Annons:
Caeli
3/20/22, 10:39 PM
#7

#6: Ja det är troligt att stentrappan både skyddar och håller värmen så här tidigt på året. Vem skulle inte vilja ha en sådan plats när de kalla vindarna viner? 🙂

Det är också så lätt att bli bortrensad som liten självsådd planta om man håller till i rabatten. Kanske därför som de gärna rymmer?

Upp till toppen
Annons: