Veckans Krukväxt

Veckans Krukväxt April 2018 - Hortensia

2018-04-08 12:12 #0 av: Pyttelite

Hortensian är en mänsklig krukväxt som ändrar utseende beroende på hur sur den är. Det är också en krukväxt som faktiskt kan vara trädgårdsväxt på våra breddgrader trots sitt exotiska ursprung.

Veckans krukväxt : Hortensia - Hydrangéa macrophylla

  • Användning 

Tidigare har hortensian varit en given morsdagsblomma men nu för tiden finns den att köpa i affärerna långt före maj månad. 

Blommorna är härligt stora och gärna i pastellfärger som rosa och ljusblått men finns även i vitt och starkare nyanser av rött och blått. Nyare varianter har skiftningar i olika färgställningar.

I dagarna såg jag en läcker vit variant men drag av granitfärger och svarta kanter - mycket elegant blomma.

Diskarna i blommans mitt kan också variera med olika geometriska former.

  •  Historia

Hortensian kommer ursprungligen från Ostasien och insamlandet och namngivandet av växten en märkvärdig historia. 

Det var nämligen så att den en franske botanikern, zoologen  och Linnévännen Philbert  Commerson var något sjuklig. Han hade en anställd kvinna, Janet Baret till sin hjälp både för att hjälpa till med praktiska göromål i hemmet men även att stötta honom i sin hälsa. 

1765 blev Philbert blev erbjuden en plats på en av Louis Antoine de Bougainvilles upptäcktsresor till Ostasien och för att enklare få med Janet på resan så använde hon det beprövade Jane Darc-tricket, dvs hon klädde ut sig till man.

När Hortensian skulle introduceras i Europa blev den namngiven efter denna kvinna. 

Janet Baret är dessutom berömd av andra orsaker. Hon var den första kvinna som genomförde en världsomsegling så hon är intressant ur många aspekter.

  • Skötsel 

Hortensian står gärna svalt, då håller blommorna längre. Den vill ha det ljust omkring sig men vill inte stå i direkt solsken. Växten är också fuktälskande så ge mycket vatten när den blommar.

När jag ser att växten gärna vill ha mycket vatten förstår jag varför jag aldrig ens ägt ett exemplar. Växter som alltid behöver vatten är lite kinkiga tycker jag och blir inte så långlivade hemma hos mig.

Se till att ge växten lite gödsel under den period då den blommar mycket. En svag dos varje vecka eller varannan så kommer växten att trivas.

Plocka bort utblommade blomställningar och placera växten i skyddat läge på balkong eller trädgård när den blommat färdigt.

Beroende på surhetsgrad i jorden kan man också förändra blommornas färg. Generellt gäller följande; sura jordar ger blå blommor, basiska röda och neutrala vita sedan tror jag att det finns lite genförädlingsparametrar med i färgvarianterna för de moderna varianter som saluförs idag.

  • Varning

Växten är giftig för både katter och hundar. Växten innehåller ett ämne som heter Glykosid. Få förgiftningar har skett men var ändå försiktig med placering av växten i hemmet om ni har växtintresserade sällskapsdjur. 

Källa: Plantagen, Odla.nu,  Blomsterlandet, Wikipedia,  ASPCA - Toxic and Non-Toxic Plants

Bilder : ©Pyttelite

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-04-08 13:58 #1 av: beem

Det finns så många vackra. Jag köpte min första Hortensia i fjol.   Den behöver ju mycket vatten så jag frågade om självvattnande kruka och fick vet att det går utmärkt. Den är grön och fin efter vintern och har blommat under vintern.


Anmäl
2018-04-08 15:10 #2 av: Pyttelite

Det är roligt när man kan omvärdera och hitta nya favoriter i blomsteraffären. Jag har fått omvärdera många växter när jag nu börjat titta efter dom på nytt.

Jag tror att de flesta växter funkar mycket bra i självvattnande krukor - möjligen med reservation för kaktusarter/suckulenter och mycket snabbväxande växter.

När det gäller de snabbväxande varianterna är problemet att vattenmagasinet snabb fylls av rötter men det är ett lyxproblem.

Trevligt att du lyckats så väl med din Hortensia - skulle kanske köpa skönheten jag såg i veckan. Glad

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.