2018-03-02 09:12 #0 av: Pyttelite

Det här är en växt jag aldrig riktigt kunnat uttala namnet på så därför gör jag det enkelt för mig och kallar den för pepparväxt. Blommorna är inte speciellt imponerande men däremot bladen som har både speciella färger och former.

Veckans krukväxt : Peperomia - Peperomia spp

  • Användning 

Peperomian är en mycket populär grön bladväxt och används både som solitär och i samplanteringar. Färgerna på bladen varierar från nästan mörkt bruna till grönvitrandiga exemplar med lite röda kanter och det är just bladen som är så vackra.

De här växterna finns i många utföranden och släktet är stort över 400 arter och faktiskt finns det ett släktskap med både vit- och svartpeppar.

Peperomia är växten som inte behöver så mycket sol och trivs i norrfönstret. Vintertid behöver den heller inte så mycket vatten och den kan absolut räknas som lättskött och till och med lätt att föröka.

Växtens blommor ser oftast skojiga ut. De kan vara raka som piprensare eller lite krokiga som metmaskar.

  •  Historia

Växten tros komma från mellan- och Sydamerika och växer gärna i regnskog antingen vid trädens fötter eller i trädkronorna som en epifyt.

De blir inte särskilt höga utan kan vara kring 20 cm i höjd.

Den mest populära varianten är Radiatorörten (Peperomia argyreia) som verkligen har vackra blad. Varför den just heter Radiatorört har jag faktiskt ingen aning om  - kanske är det någon därute som vet?  

  • Skötsel 

Peperomian  vill inte bli övervattnad så den ska torka upp mellan vattningarna. På sommaren kan den vara törstig medans den inte vill ha så mycket vatten vintertid. Är det varmt vill den gärna ha hög luftfuktighet den gillar absolut inte för torr luft eller för kalkhaltigt vatten.

  • Varning

Växten är inte giftig vare sig för hundar eller katter.

Källa: Plantagen, Odla.nu,  Blomsterlandet, Wikipedia,  ASPCA - Toxic and Non-Toxic Plants