2017-07-26 15:08 #0 av: ylvala

Monstera deliciosa är en mycket älskad krukväxt som har exploderat i populäritet de senaste åren. De stora flikiga och karaktäristiska bladen tilltalar många och det är lätt att förstå varför den är så omtyckt. Det är inte svårt att få dem att trivas inomhus med rätt skötsel!

Denna art av monstera kommer ursprungligen från syd och mellanamerikas regnskog.

Varför bladen är flikiga vet man inte säkert, men det finns några teorier. En av dem är för att växten inte ska ta skada om det är blåsigt, då är det bättre att låta vinden blåsa igenom bladen helt enkelt. En annan teori är att hålen i bladen hjälper växten att reglera temperaturen och förenklar för vattnet att ta sig ned till rötterna. En tredje teori är för att växten ska kamoufleras och slippa bli uppäten. Det enda man vet med säkerhet om de flikiga bladen är att det är en anpassning till växtens naturliga tropiska habitat. Det är ljuset som styr hur flikiga bladen blir. Står den för mörkt får den inga flikar och det utvecklas inga nya flikar på äldre blad.

Monsteran är en epifyt. De växer på marken i regnskogen dit solen inte når. Därför använder växten andra träd att klättra på för att nå solljuset. De långa luftrötterna klamrar sig fast på andra träd och går ned i jorden för att hjälpa till med näringstillförseln. Om man tycker att det blir för mycket luftrötter kan man klippa bort en del av dem, men inte alla då växten behöver dem. Monsteran kan växa sig 10 meter hög under rätt förutsättningar!

Som krukväxt trivs monsteran bra i ett soligt läge. Men de ska helst inte ha för stark sol för lång tid på dagen. Förmiddagssolen brukar passa monsteran fint. De trivs också i halvskugga eller skugga men då kanske inte bladen blir så flikiga.

Låt jorden torka upp mellan vattningarna, men den får inte stå torr för länge. Monsteran tycker om fukt! Duscha gärna växten ofta. Ju fuktigare luften är runt växten är, desto större blir bladen.

Monsteran förökas lätt via skott. Dela försiktigt på växten och och plantera skottet i en egen kruka med vanlig krukväxtjord. Gärna med inslag av mull. Kan också förökas med sticklingar. Då skär man av stjälk och sätter den i vatten tills den rotat sig.

Monsteran har ett yvigt växtsätt och spretar gärna hit och dit och kan ta väldigt mycket plats. Jag tycker att det är fint men om man stödjer upp den med hjälp av växtpinnar får den ett mer upprätt växtsätt.