Annons:
Etikettkrukväxter
Läst 3244 ggr
ylvala
2017-06-12 00:07

Passionsblommor

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Lite intressant information om dessa tropiska skönheter!

Den vanligaste passionsblomman som odlas inomhus är den blå passionsblomman. Intresset för växterna har ökat och nu kan man hitta många olika arter på marknaden. Växterna används som prydnad, läkemedel och fruktodling. Passiflora edulis är det vetenskapliga namnet på passionsblomman som producerar passionsfrukt. Passiflora incarnata kallas även för Läkepassionsblomma och används bland annat som lugnande, smärtstillande, blodtryckssänkande  och mot insomningsbesvär.

Det finns cirka 500  arter inom släktet och de flesta är klättrande växter, några arter växer som buskar och träd och majoriteten är hemmahörande  i Amazonas djungler men vissa arter kan även hittas i Asien, Madagaskar, Australien och Nya zeeland. Alla kommer från tropiskt eller subtropiskt klimat och de är kända för sina iögonfallande blomkonstruktioner. Många odlas enbart för de fina blommornas skull!

Det är viktigt att växterna placeras i fönster med mycket sol och jorden får aldrig torka ut. Under växtperioden mår passionsblomman extra bra om den får gödning. Om det inte bildas blommor kan det bero på att nattemperaturen är för hög.

Det går bra att ställa ut växterna på sommaren men de flesta är känsliga för låga temperaturer. Att låta växterna gå in i vila under vintern är bra för knoppbildningen och det är olika beroende på art vilka temperaturer de vill ha. Den vanliga blå passionsblomman tål en ganska låg temperatur.  Den kan ställas ljust i en temperatur på 5-10 grader under vintern.

Passionsblomman kan förökas både med frön och sticklingar. Det kan ta upp till ett år för fröna att gro så det gäller att ha tålamod! :)

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Jane-Lyzell
2018-02-11 16:07
#3

Bara älskar denna växt  en favorit🌺

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

Pyttelite
2018-02-11 16:13
#4

Ja de är väldigt speciella och blommorna är mycket vackra!


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Jane-Lyzell
2018-02-11 16:24
#5

 dom är perfektion av gudskraften

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

[Rhonda]
2018-02-12 10:11
#6

#5 De o en miljard andra!

Annons:
beem
2018-02-12 12:37
#7

Odla.. nu hade i fjol en röd Passionsblomma. Tyvärr sålde den slut snabbt så jag hann inte vara med där. I år ska jag vara snabb om den dyker upp igen.


Sorg är kärlek som blivit hemlös

Pyttelite
2018-02-12 20:01
#8

Här finns en intressant sida med många olika Passionsblommor; Passiflora Online. De röda varianterna ser helt makalösa ut - hoppas att du får tag på en i år.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


beem
2018-02-12 21:11
#9

Jag blir ju sjuk att se allt det vackra. 😉


Sorg är kärlek som blivit hemlös

Upp till toppen
Annons: