Krukväxter

Kloka kaktusar

2017-06-09 22:16 #0 av: ylvala

Ofta hör man människor som säger att de har kaktusar för att de bara tar död på andra växter. Och för många räcker det så långt, man behöver inte veta mer än att kaktusar klarar det mesta och trivs även hos andra fingrar än gröna. Men varför är det så? Och varför ser de så annorlunda ut?

Jag har alltid tyckt mycket om kaktusar. Inte för att jag inte behöver lägga mycket tid på dem, utan för att de sticker ut så mycket. Växtkroppen är fylld med vätska, de saknar oftast blad, kan vara taggiga eller håriga och utöver detta mystiska behöver de knappt någon skötsel och överlever under förhållanden som få andra växter skulle klara.

För att förstå sig på växterna behöver man veta vart de kommer ifrån och hur klimatet och miljön ser ut där.

De flesta kaktusarterna hör hemma på den amerikanska kontinenten, det finns få undantag. Oftast i varma och torra klimat. Anledningen till att kaktusarna ser ut som de gör är för att de måste klara av hettan och den starka solen. Taggarna eller håret har flera funktioner. Dels skyddar dem mot betande djur, men de kan också skugga växten mot den gassande solen. Taggarna kan också isolera mot kyla under kalla nätter och de hjälper även till med att fånga upp morgondaggen som sedan droppar ned och tas till vara på. I dessa klimat är allt vatten värdefullt och inget får gå till spillo. Det är därför växtkroppen ofta är tjock, vatten lagras där i för att kunna användas under torra perioder när det inte finns någon fukt i marken att dricka av. Vissa arter lagrar även vatten i rötterna. Om det finns god vattentillgång tar kaktusarna till vara på vattnet och sväller upp.

Men det finns också kaktusar i regnskogen!

De är epifyter, vilket betyder att de utnyttjar andra växter som "sittplats". Det påverkar inte den andra växten negativt för epifyterna snor varken vatten eller näring ifrån dem.

I trädens kronor där de regnskogslevande kaktusarna finns är det soligt och blåsigt. Eftersom att de inte står i jord där uppe har de nytta av att kunna lagra vatten i kroppen. På marken i regnskogen är det alldeles för blött och mörkt för att kaktusarna ska trivas. Många av dessa kaktusar klättrar i träden för att få stöd med hjälp av luftrötter. Ett exempel på en regnskogslevande kaktus är Nattens drottning. Den har fått sitt namn för att den blommar endast under en natt med stora vita blommor som doftar starkt av vanilj och pollineras av fladdermöss.

Kaktusarna har anpassat sig för att klara av de extrema förhållandena som råder där de lever. Det är därför de ser ut som de gör och anses lättskötta. Men man ska inte tro att de klarar allt. De kan lätt dö om de övervattnas men också om de inte får tillräckligt med vatten eller om de planteras i jord som inte är anpassad efter kaktusarnas speciella behov.

I skrivande stund har jag över trettio olika arter hemma och fler ska det bli!Sol

Anmäl
2017-06-30 20:14 #1 av: Evjo

Jag älskar krukorna!

Anmäl
2017-07-01 17:03 #2 av: ylvala

#1 Tack! Det är vanliga lerkrukor som jag målat med någon vit vattenfast färg :)

Anmäl
2018-03-02 09:54 #3 av: Maleficum

Jag hör nog till de få som lyckats ta dö på kaktusar :P Hade ett gäng när jag var yngre (vet att min vaktelhane älskade att bada i deras krukor) men lyckades till slut ta dö på dem tyvärr.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2018-03-05 19:18 #4 av: Pyttelite

#3 Det är bara ont förtal att kaktusar skulle vara odödliga. Här hemma byts dom oftare än strumporna ...

Vet inte varför jag alltid köper så dåliga exemplar Förskräckt

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.