Krukväxter

Kaktusråd

2017-09-17 15:44 #0 av: Pyttelite

Jag har en kaktus som jag tror är en Kubansk Melonkaktus (Melocactus matanzanus). Den är ganska stor ca 10 cm diameter och 5 cm hög. Från början var den tjock men har nu efter ett antal år magrat rejält. 

Den har blommat med starkt rosa blommor i toppen men nu ser den bedrövlig ut. Jag har aldrig planterat om den och jag har inte gett den speciellt mycket vatten eftersom jag ofta vattnat sönder tidigare kaktusar. 

Idag planterade jag om den i såjord (förmodligen fel sort) men jag upptäckte att rotsystemet var väldigt grunt - ca 1cm. 

Det var bara att lyfta upp kaktusen från krukan.

Vad tror ni kan jag fixa kaktusen eller är det kört? Jag planterade om och vattnade igenom jorden - kan jag göra mer eller har jag gjort fel?

Anmäl
2017-09-20 15:40 #1 av: ylvala

Jag vet inte vad det kan vara med kaktusen men jag tror du gjorde rätt i att plantera om. Jag brukar också använda såjord till kaktusar och det har alltid gått bra.

Du kan ju avvakta och se om den ser ut att må bättre efter omplanteringen. Ser den sämre ut kanske den fått för mycket vatten och i så fall kan du försöka få ut den från innerkrukan och lägga den på tidningspapper och hoppas på att pappret suger upp vatten från jorden och sedan inte vattna på ett tag Glad

Anmäl
2017-09-20 22:13 #2 av: Pyttelite

Tack för stödet har försökt att läsa på om kaktusen och har nu köpt "kokos"-jord för att eventuellt blanda i såjorden.

Toppen på kaktusen, själva huvudet är några centimeter högt så kroppen kommer säkert inte att växa mer men nu ser den hopskrynklad och mager ut.

Får se vad som händer tror att den fått för lite vatten de senaste månaderna och det har gått hårt åt rotsystemet - annars brukar det ju vara tvärt om - att de blir övervattnade.

Anmäl
2017-09-21 13:51 #3 av: ylvala

Då är det nog bara att vänta och se vad som händer. Det är inte fullt så lätt med kaktusar som man kan tro. Jag har både lyckats undervattna och övervattna. Hoppas den repar sig! Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.