Annons:
Etikettkrukväxter
Läst 3116 ggr
ylvala
6/12/17, 10:10 PM

5 växter för soliga och skuggiga lägen

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Bränns allt på fönsterbrädorna för att solen alltid gassar? Eller dör allt för att det är för mörkt? Här kommer tips på växter som trivs i soliga och skuggiga lägen!

En solälskande växt mår inte bra i ett för skuggigt fönster och en skuggälskande växt mår inte bra i ett soligt fönster. När man planerar sina växter är det viktigt att man tänker på att de kommer att trivas i det läge som de kommer att placeras i.

På fönsterbrädor som är belagda i syd och väst kan det bli mycket soligt och varmt. Växter som står här kan behöva vattnas lite oftare då jorden snabbt torkar ut i den höga temperaturen. Här kommer fem växter som trivs i den starka solen!

*Flasklilja En ökenväxt som lagrar vatten i stamklumpen. Ska därför torka upp mellan vattningarna.

*Hibiskus Hibiskusen vill ha mycket vatten och mycket sol! Håll jorden fuktig.

*Hjärtan på tråd Nätt hängande växt. Trivs även i skugga men blommar bara i solen. Låt jorden torka upp mellan vattningarna.

*Ökenros Ökenväxt som lagrar vatten i stammen. Låt jorden torka upp mellan vattningarna.

*Trillingblomma/Bougainvillea Låt jorden torka lätt mellan vattningarna.

I öst eller norr är det skuggigt. För skuggigt för de ovanstående växterna, men här kommer fem stycken som trivs fint i skuggan!

*Calathea Tropisk växt som inte vill torka ut.

*Fredskalla Tropisk växt som också vill ha jämn vattning. Visar tydligt när den är törstig då bladen slokar, men helst ska man vattna innan det.

*Plättar i luften. Håll jorden jämnt fuktig.

*Aspidistra/Ungkarlsblomma Namnet ungkarlsblomma skvallrar om att växten varken behöver mycket ljus eller vatten. Men den mår bäst av att hållas lätt fuktig.

*Gullranka Håll jorden jämnt fuktig.

Annons:
Evjo
6/30/17, 8:21 PM
#1

Jag vill köpa en Hibuskus. De är så vackra! 🙂

ylvala
7/1/17, 5:08 PM
#2

#1 En av mina favoriter! Hade massor av små sticklingar av en fin hibiskus med dubbla röda blommor. Var iväg en vecka, och min kattvakt hade inte märkt att katterna slitit upp ALLA små, hahaaa :(

Evjo
7/2/17, 6:33 PM
#3

Oh nej! Jag har samma problemet med mina katter

ylvala
7/2/17, 8:28 PM
#4

Det är trist! I fortsättningen ska jag ställa in allt smått i ett litet fönsterväxthus jag har så inte katterna kommer åt det.

Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: